Δρ. Νάσα Παταπίου
Η Δρ Νάσα Παταπίου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία, Θέατρo και είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Είναι ποιήτρια και ιστορικός-ερευνήτρια με πεδίο έρευνας τη Φραγκοκρατία και ιδιαίτερα τους χρόνους της Βενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα, στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου, στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.
Οι έρευνές της στο Κρατικό Αρχείο Βενετίας έφεραν και συνεχίζουν να φέρουν στο φως άγνωστα έως σήμερα και σημαντικά στοιχεία, τα οποία εμπλούτισαν και εξακολουθούν να εμπλουτίζουν την ιστορία της μεγαλονήσου κυρίως κατά τον 16ο αιώνα. Μεταξύ άλλων έχει αποκρυπτογραφήσει επιτύμβιες πλάκες, ταύτισε οικόσημα, έφερε στο φως άγνωστα στοιχεία για εκκλησίες, μονές, μεσαιωνικά κτήρια και προσέθεσε νέα στοιχεία στην Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου κατά τη Βενετοκρατία. Εντόπισε, μεταξύ άλλων, και δημοσίευσε πολύτιμες ειδήσεις για τα χωριά της Κύπρου, για φεουδάρχες, για Κύπριους ζωγράφους του 16ου αι., για κείμενα άγνωστα για τον πόλεμο της Κύπρου 1570-1571, για τον κυπριακό Ελληνισμό στη Βενετία μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Δημοσίευσε στοιχεία για έργα ανάπτυξης που πραγματοποίησαν οι Βενετοί στην Κύπρο, όπως οχυρωματικά έργα, υδροδοτήσεις στη Λευκωσία και Αμμόχωστο, έργα στις Αλυκές και επισκευή του ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα κ.ά. Επίσης, δημοσίευσε νέα στοιχεία για την άγρια σφαγή στα Λεύκαρα το 1570, για τον άγνωστο μέχρι πρότινος λόγιο Ιωάννη Ποδοκάθαρο και το έργο του. Έφερε στο φως ένα πολύτιμο χειρόγραφο του 1563 στην κυπριακή ελληνική του 16ου αιώνα, το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί μνημείο της κυπριακής διαλέκτου. Στον πύργο Κιτίου υπάρχει πινακίδα με την ιστορία του, την οποία η ίδια έχει φέρει στο φως. Επίσης. Επίσης, το ποίημά της «Καταγωγή» είναι αναρτημένο στον διάδρομο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου υπάρχει φωτογραφικό υλικό από την κατεχόμενη Καρπασία.
Η Δρ Νάσα Παταπίου μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων είναι βραβευμένη ως ποιήτρια με δύο Κρατικά Βραβεία Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ως ιστορικός έχει τιμηθεί με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Τιμήθηκε επίσης από το Σωματείο «Το Ριζοκάρπασο» της γενέτειράς της «για την πολύτιμη προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό». Το 2021 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως εμπειρογνώμονας για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου.